Melayu Malaysia Forum

.: Komuniti Melayu Malaysia Yang Lain Daripada Yang Lain :.
 
HomeHome  GalleryGallery  RegisterRegister  Log in  
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Latest topics
» Hiv Hearbal Drug Therapy Canada
Thu Aug 04, 2011 7:59 am by Guest

» buy guaranteed facebook fans dp
Wed Aug 03, 2011 3:09 am by Guest

» When the first Whirlpool Duet album was released in December 2001 came as a surprise to the public
Tue Aug 02, 2011 8:09 am by Guest

» Medicines From Rainforest Plants
Mon Aug 01, 2011 3:40 am by Guest

» Memorial Family Medicine Bryan Tx
Thu Jul 28, 2011 10:53 pm by Guest

» Rahsia Awet Muda Para Wanita
Mon May 16, 2011 11:07 pm by ASBN

» TuneTalk Sumber Menjana Pendapatan Bulanan
Mon May 16, 2011 11:01 pm by ASBN

» email 2 money
Tue Nov 16, 2010 10:58 pm by coolerzzz

» email 2 money
Tue Nov 16, 2010 10:58 pm by coolerzzz

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

Most users ever online was 16 on Mon Oct 05, 2009 9:14 pm
Navigation
 Portal
 Index
 Memberlist
 Profile
 FAQ
 Search
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Statistics
We have 57 registered users
The newest registered user is warrcleme

Our users have posted a total of 532 messages in 122 subjects
Poll
Advert
Adv

Share | 
 

 Pelbagai Jenis Minuman

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
mira
Moderator
Moderator


Female
Number of posts : 130
Age : 106
Location : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-07-09

PostSubject: Pelbagai Jenis Minuman   Fri Jul 11, 2008 10:35 am

AIR SIRAP SEDAP

Bahan-bahan:
  • 1 kg gula pasir
  • pewarna merah (tak kira apa brand)
  • perasa oren (double lion ada jual di pasaraya)
  • perasa nenas


Caranya:
  1. Masak gula + air juga masukkan daun pandan untuk mewangikan lagi air gula tersebut.
  2. Biarkan ia sejuk seketika.
  3. Apabila sudah sejuk masukkan pewarna merah.
  4. Kemudian masukkan perasa oren agak 2 camca kecil juga perasa nenas.
  5. Lepas tu kacau hingga sebati dan hidangkan dengan sekeping orange dan ais kiub
  6. Untuk menyedapkan lagi boleh dihidangkan dengan selasih atau buah laici, juga sebarang buah dalam tin. Boleh dicampur kalau suka

_________________
How we spend our days is, of course, how we spend our lives
Back to top Go down
View user profile http://melayu-malaysia.netboarder.com/
d.diaries
Moderator
Moderator


Female
Number of posts : 63
Location : Petaling Jaya
Registration date : 2008-07-10

PostSubject: Re: Pelbagai Jenis Minuman   Fri Jul 11, 2008 2:23 pm

Mira wrote:
AIR SIRAP SEDAP

Bahan-bahan:
  • 1 kg gula pasir
  • pewarna merah (tak kira apa brand)
  • perasa oren (double lion ada jual di pasaraya)
  • perasa nenas


Caranya:
  1. Masak gula + air juga masukkan daun pandan untuk mewangikan lagi air gula tersebut.
  2. Biarkan ia sejuk seketika.
  3. Apabila sudah sejuk masukkan pewarna merah.
  4. Kemudian masukkan perasa oren agak 2 camca kecil juga perasa nenas.
  5. Lepas tu kacau hingga sebati dan hidangkan dengan sekeping orange dan ais kiub
  6. Untuk menyedapkan lagi boleh dihidangkan dengan selasih atau buah laici, juga sebarang buah dalam tin. Boleh dicampur kalau suka


Mira! Bila nak hidangkan untuk dd nih Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
J0Jo
Administrator
Administrator


Male
Number of posts : 22
Location : Kuala Lumpur, Malaysia
Registration date : 2008-07-09

PostSubject: Re: Pelbagai Jenis Minuman   Fri Jul 11, 2008 4:02 pm

d.diaries wrote:
Mira wrote:
AIR SIRAP SEDAP

Bahan-bahan:
  • 1 kg gula pasir
  • pewarna merah (tak kira apa brand)
  • perasa oren (double lion ada jual di pasaraya)
  • perasa nenas


Caranya:
  1. Masak gula + air juga masukkan daun pandan untuk mewangikan lagi air gula tersebut.
  2. Biarkan ia sejuk seketika.
  3. Apabila sudah sejuk masukkan pewarna merah.
  4. Kemudian masukkan perasa oren agak 2 camca kecil juga perasa nenas.
  5. Lepas tu kacau hingga sebati dan hidangkan dengan sekeping orange dan ais kiub
  6. Untuk menyedapkan lagi boleh dihidangkan dengan selasih atau buah laici, juga sebarang buah dalam tin. Boleh dicampur kalau suka


Mira! Bila nak hidangkan untuk dd nih Very Happy Very Happy

Bila MIRA & DD nak banjer Jojo makan ni? Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Cool Cool Laughing Laughing Laughing Laughing cheers cheers lol! lol! afro afro
Back to top Go down
View user profile http://melayu-malaysia.netboarder.com
d.diaries
Moderator
Moderator


Female
Number of posts : 63
Location : Petaling Jaya
Registration date : 2008-07-10

PostSubject: Re: Pelbagai Jenis Minuman   Fri Jul 11, 2008 4:58 pm

Bila MIRA & DD nak banjer Jojo makan ni? Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Cool Cool Laughing Laughing Laughing Laughing cheers cheers lol! lol! afro afro[/quote]


Huhuhu...DD ok jer...Korang set jer la masa...Nak nak sapa yang terlebih bz tu ye Very Happy Very Happy Very Happy

Nanti DD belanja korang...tapi ada syarat2nya tau....mira tolong bayarkan, jojo tolong kasi duit... Oke?



lol! lol! lol! lol! lol!
Back to top Go down
View user profile
J0Jo
Administrator
Administrator


Male
Number of posts : 22
Location : Kuala Lumpur, Malaysia
Registration date : 2008-07-09

PostSubject: Re: Pelbagai Jenis Minuman   Fri Jul 11, 2008 4:59 pm

d.diaries wrote:
Bila MIRA & DD nak banjer Jojo makan ni? Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Cool Cool Laughing Laughing Laughing Laughing cheers cheers lol! lol! afro afro


Huhuhu...DD ok jer...Korang set jer la masa...Nak nak sapa yang terlebih bz tu ye Very Happy Very Happy Very Happy

Nanti DD belanja korang...tapi ada syarat2nya tau....mira tolong bayarkan, jojo tolong kasi duit... Oke?



lol! lol! lol! lol! lol![/quote]

Nanti DD belanja korang...tapi ada syarat2nya tau....mira tolong bayarkan, jojo tolong kasi duit... duit amik dlm wallet DD.. lol! lol! lol! lol! lol! lol!
Back to top Go down
View user profile http://melayu-malaysia.netboarder.com
d.diaries
Moderator
Moderator


Female
Number of posts : 63
Location : Petaling Jaya
Registration date : 2008-07-10

PostSubject: Re: Pelbagai Jenis Minuman   Fri Jul 11, 2008 5:22 pm

J0Jo wrote:
d.diaries wrote:
Bila MIRA & DD nak banjer Jojo makan ni? Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes Cool Cool Laughing Laughing Laughing Laughing cheers cheers lol! lol! afro afro


Huhuhu...DD ok jer...Korang set jer la masa...Nak nak sapa yang terlebih bz tu ye Very Happy Very Happy Very Happy

Nanti DD belanja korang...tapi ada syarat2nya tau....mira tolong bayarkan, jojo tolong kasi duit... Oke?



lol! lol! lol! lol! lol!

Nanti DD belanja korang...tapi ada syarat2nya tau....mira tolong bayarkan, jojo tolong kasi duit... duit amik dlm wallet DD.. lol! lol! lol! lol! lol! lol![/quote]

oke set! tapi sebelum tu jojo kasi ATM kad dulu...dengan no pin sekali...DD tolong withdraw...pastu masuk dalam wallet DD... Oke??? Hehehe...jangan kate nak mira bank in ke akaun jojo lak nanti Very Happy Very Happy Very Happy


Yuhuuu...bestnya...nak g makan kat mana nih? Mira! cepat bagi idea!

lol! lol! lol! lol! lol!
Back to top Go down
View user profile
Hanz
V.I.P
V.I.P


Male
Number of posts : 47
Location : Kuala Lumpur
Registration date : 2008-07-12

PostSubject: Re: Pelbagai Jenis Minuman   Mon Jul 14, 2008 2:28 am

Tepanyaki tak sedap..wekkk monkey monkey monkey monkey

_________________
Back to top Go down
View user profile http://melayu-malaysia.netboarder.com
shanaz
Team
Team


Female
Number of posts : 19
Age : 28
Location : johor bahru
Registration date : 2008-07-11

PostSubject: Re: Pelbagai Jenis Minuman   Mon Jul 14, 2008 1:27 pm

Hanz wrote:
Tepanyaki tak sedap..wekkk monkey monkey monkey monkey
tepanyaki tak sedap eh..seliparkatkaki mungkin sedap kot..

ahaaaks..
Back to top Go down
View user profile http://www.friendster.com/
ritrit
Moderator
Moderator


Female
Number of posts : 55
Registration date : 2008-07-15

PostSubject: Re: Pelbagai Jenis Minuman   Fri Jul 25, 2008 11:36 pm

JUS EPAL DAN LIMAU KESTURI

2 biji epal hijau
3 biji limau kesturi
2 sudu air gula
2 biji asam boi
Air secukupnya
Beberapa ketul ais batu

Cara Menyediakan:

* Kisar epal dan limau kesturi bersama air hingga hancur

* Tapis kemudian campurkan dengan air gula dan asam boi

# Jus limau kesturi mengandungi vitamin C. Ia juga boleh membunuh kuman disentri, kolera dan tifoid. Manakala jus epal mempunyai bahan yang mengandungi bahan untuk membunuh virus polio dan coxsackie. Ia juga bertindak terhadap aktiviti antikanser.


bounce flower bounce
Back to top Go down
View user profile
Lady
Senior Elite
Senior Elite


Female
Number of posts : 30
Location : Kota Kinabalu
Registration date : 2008-07-21

PostSubject: Re: Pelbagai Jenis Minuman   Tue Jul 29, 2008 12:44 pm

ritrit wrote:
JUS EPAL DAN LIMAU KESTURI

2 biji epal hijau
3 biji limau kesturi
2 sudu air gula
2 biji asam boi
Air secukupnya
Beberapa ketul ais batu

Cara Menyediakan:

* Kisar epal dan limau kesturi bersama air hingga hancur

* Tapis kemudian campurkan dengan air gula dan asam boi

# Jus limau kesturi mengandungi vitamin C. Ia juga boleh membunuh kuman disentri, kolera dan tifoid. Manakala jus epal mempunyai bahan yang mengandungi bahan untuk membunuh virus polio dan coxsackie. Ia juga bertindak terhadap aktiviti antikanser.


bounce flower bounce

Hi sis..........hmmm...tentu best. Nanti Lady cuba kat rumah.
Back to top Go down
View user profile
ritrit
Moderator
Moderator


Female
Number of posts : 55
Registration date : 2008-07-15

PostSubject: Re: Pelbagai Jenis Minuman   Tue Jul 29, 2008 10:43 pm

Lady wrote:


Hi sis..........hmmm...tentu best. Nanti Lady cuba kat rumah.

cuba yang nie lagi best I love you

~~~ MANGO LASSI ~~~

Bahan-Bahan:
1. Buah Bangga / Perasa Mangga
2. Gula Pasir
3. Yoghurt Perisa Biasa (Plain Yoghurt)
4. Air
5. Esen Vanilla
6. Kiub Ais

Cara:
1. Masak air dan setelah mendidih masukkan gula pasir

2. Masukkan yoghurt, buah/perisa mangga dan esen vanilla di dalam pengisar dan kisar sehingga sebati.

3. Masukkan air gula dan kisar lagi.

4. Sebelum dihidangkan, letakkan kiub ais di dalam gelas dan tuangkan campuran yang dikisar.

Cadangan Hidangan:
Jika ingin menggunakan jus mangga, kurangkan kuantiti air gula. Sesuaikan mengikut citarasa. Sekiranya suka, boleh dihidangkan bersama hirisan mangga atau bersama jelly berperisa mangga.

Tambahan:
Mango lassi merupakan resepi yang mudah tetapi sekiranya dibeli dari restoran-restoran, harganya mahal. Apa kata kita cuba membuatnya sendiri di rumah, boleh dinikmati seisi keluarga.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Pelbagai Jenis Minuman   Today at 10:26 am

Back to top Go down
 
Pelbagai Jenis Minuman
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Green Island Ficus
» MY LARGEST CASUARINA

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Melayu Malaysia Forum :: Hobi :: Dari Dapur Ke Meja Makan-
Jump to: